Lipputuotteet
Monipuolisesta lipputuotevalikoimasta löydät vaihtoehdon sekä säännölliseen bussilla liikkumiseen että satunnaiseen matkailuun.
Arvolippu tarkoittaa Waltti-matkakortille ladattua arvoa eli rahaa. Kortille voi ladata haluamansa summan arvoa 0,65 – 500 euroa. Lippua käytettäessä kortilta vähennetään matkustettavien vyöhykkeiden mukaisen matkan hinta.
Arvolippu voi olla joko henkilökohtainen tai haltijakohtainen.
- Haltijakohtaisen kortin voi antaa toisen henkilön käytettäväksi ja niitä ei hyvitetä kadotessa tai väärin ladattaessa.
- Henkilökohtainen kortti voidaan laittaa sulkulistalle hävitessä tai väärin käytettäessä ja kortilla olevat tuotteet voidaan hyvittää uudelle kortille
Kausilippu on Waltti-kortille ladattava henkilökohtainen korttituote tai Waltti mobiilissa ostettava henkilökohtainen kausilippu.
- Voimassaoloaika voi olla 30, 90 tai 180 vuorokautta.
- Opiskelijalle kausilippu on mahdollinen vain 30 vuorokaudeksi
- Kausilipun voi ostaa vain A-, AB-, BC- ja ABC-vyöhykkeille.
- Kausilipun voi ostaa myös mobiilisovelluksella
- Mobiilikausilippu mahdollinen vain 30 vuorokaudeksi
- Mobiilikausilipussa käyttäjäryhminä aikuinen, lapsi ja opiskelija
- Mobiilikausilippu on mahdollista ostaa myös Riihimäkeen ja Lahteen Waltti-mobiilisovelluksessa
Kuljettajalta bussissa ostettava henkilökohtainen kertalippu.
- Maksuvälineenä bussissa käy käteinen. (Pankkikortin lähimaksu: Lue ohjeet seuraavasta kohdasta)
- Käytäthän maksaessasi mahdollisimman lähelle tasarahaa
Bussista toiseen vaihtaminen on maksutonta lippuun kirjattuna vaihtoaikana. Bussiin tulee nousta ennen lipun voimassaoloajan päättymistä.
Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat. Kela myöntää koulumatkatuen opiskelijoille, jotka ovat hakemuksen mukaan tukeen oikeutettuja. Lisätietoja saat Kelan sivuilta.
Waltti-matkakortti on ensisijainen koulumatkatukilippu Hämeenlinnan joukkoliikennealueella sekä Hämeenlinna-Lahti välisessä liikenteessä. Matkahuollon lipputuote tulee kyseeseen vain silloin, kun Waltti-vuoroilla ei voi matkustaa molempiin suuntiin kodin ja opiskelupaikan välillä.
Waltti-kortille voi ladata Kelan koulumatkatuetun 30 päivän kausilipun tai puolenkuun lipun, jolla voi matkustaa 14 päivänä 30 päivän aikana. Matkustuspäivät eivät tarvitse olla peräkkäisiä.
Ole hyvä ja ole yhteydessä Kelaan tai omaan oppilaitokseesi mikäli sinulla on kysymyksiä liittyen kulkutapaan tai korvauksiin.
- Koulumatkatukea on haettava Kelalta lukuvuodeksi kerrallaan.
- Ensisijainen ja nopein tapa on tehdä hakemus OmaKelassa. OmaKela on asiointipalvelu henkilöasiakkaille. Ole hyvä ja kirjaudu OmaKelaan pankkitunnustesi tai mobiilivarmenteen avulla ja tee hakemus digitaalisesti.
- Toinen tapa toimia on täyttää paperinen lomake ja tulostaa se: hakemuslomake Koulumatkatuki, KM 1 (pdf) Toimita hakemus Kelaan käsiteltäväksi.
- Kun olet saanut koulumatkatukeen myönteisen päätöksen voidaan koulumatkatuettu lippu ladata Waltti -kortillesi. Lipun lataaminen Waltti-kortille on mahdollista tehdä itse Waltin verkkokaupassa käyttäen omia pankkitunnuksia. Toinen vaihtoehto on asioida Hämeenlinnan kaupunkineuvonnassa Palvelupiste Kastellissa. (Huom. Kelan tukemaa koulumatkatuettua lippua ei voi ladata Waltti Mobiili -sovellukseen puhelimeen)
- Jos sinulla on entuudestaan Hämeenlinnan joukkoliikenteen henkilökohtainen Waltti-kortti, niin koulumatkatuettu lippu voidaan ladata Waltti-kortillesi. Mikäli sinulla ei ole Waltti-korttia, niin voit käydä ostamassa sen Hämeenlinnan kaupunkineuvonnasta Palvelupiste Kastellista tai tilata sen Waltin verkkokaupasta ja saat kortin kotiin postitettuna.
- Rekisteröidy Waltti-verkkokaupan käyttäjäksi omia pankkitunnuksiasi käyttäen. Lisää käyttämäsi henkilökohtainen Waltti-matkakortti omaan tiliisi. Opiskelijalla tulee olla oma henkilökohtainen Waltti-tili ja henkilökohtainen Waltti-kortti.
- Mikäli teet opiskelijaksi tunnistautumisen itse verkkokaupassa sinun on tunnistauduttava pankkitunnuksilla ensimmäisen kerran myös opintopolkuusi, jotta saat Kelan myöntämän koulumatkatuetun lipputuotteen näkyviin.
- Tee verkkokaupassa tuotteen osto (vaikka tuote olisi hinnaltaan 0 euroa, se on ”ostettava” Waltti-kortille)
- Koulumatkatuettu lippu on voimassa 30 päivää kerrallaan. Tee seuraavan kauden osto kun edellinen kausi on päättymässä (ostos on mahdollista tehdä sitten kun aikaisempaa kausilippua on käytetty puolet voimassaolosta)
- Keväällä viimeinen kausilipun lataaminen on mahdollista tehdä 14 päivää ennen Kelan myöntämän etuuden päättymispäivää. Tämän jälkeen koulumatkatuettua lippua ei enää ole mahdollista ladata Waltti-kortille.
- esim. jos etu on myönnetty 5.6 asti tulee toukokuun kausilippu ladata viimeistään 23.5.
Lisää Kelan koulumatkatukilipusta voi lukea täältä.
Lukio-, peruskoulu- ja päiväkotiryhmät voivat matkustaa maksutta Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteessä seuraavin edellytyksin.
- Matkan tulee olla ruuhka-ajan ulkopuolella.
- Matkan tulee alkaa klo 9:00 jälkeen lähtevillä vuoroilla ja päättyä ennen klo 14:00.
- Yhdellä vuorolla kulkevan ryhmän koko voi olla korkeintaan 30 lasta.
- Joukkoliikenneviranomainen ei takaa, että koko ryhmä mahtuu samaan liikennevälineeseen.
- Ryhmän mukana kulkevan opettajan tai muun aikuisen tulee maksaa matkansa normaaliin tapaan.
- Hämeenlinnan joukkoliikenneviranomainen ei järjestä tilausajotyyppistä liikennettä, eikä siten tilaa lisäkalustoa ryhmien liikkumiseksi vuoroille.
- Maksuttomuus ryhmille ei koske markkinaehtoista liikennettä.
Ryhmän tulee täyttää ennen matkustamista matkan tiedoista Liiku! ja Liiku ARX -lomake, joka tulee olla mukana ryhmän vastuullisella henkilöllä. Lomake annetaan kuljettajalle kyytiin noustessa ja jokaiselle matkalle tulee olla oma lomake täytettynä. Liiku! -lomake löytyy Lomakkeet -välilehdeltä. Jos ryhmä tekee vaihdollisen matkan, tulee tulee vaihdettavaan bussiin olla oma lomake.
Lomakkeelle tarvittavat pysäkkitiedot löytyvät Reittioppaasta.
Myöhemmin syksyn 2024 aikana Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteessä siirrytään käyttämään e-lomaketta ja qr-koodia Liiku! ja Liiku ARX -matkustamisessa. Näistä informoidaan myöhemmin kouluja ja päiväkoteja lisää.
Bussissa lähimaksamiseen käyvät yleisimmät pankkikortit.
Lähimaksaminen on aina henkilökohtainen. Toisen matkaa sillä ei voi maksaa, koska taustajärjestelmä laskee aina edullisinta hintaa käyttäjälle. HUOM! Toisen matkan voi maksaa muulla maksuvälineellä kuten käteisellä, mobiililla tai Waltti-kortilla.
Lähimaksulla veloitetaan aina aikuisen arvolipun hinta.
Vaihtoaika aina 90 minuuttia vyöhykkeistä riippumatta.
Tarkista veloitus, veloituksen tilanne ja tulosta kuitti tarvittaessa asiakasportaalista. HUOM! Katevaraus omalla tiliotteellasi ei ole vielä veloitus.
Lähimaksaminen on helppo pin-tunnus kyselemätön maksujärjestelmä bussimatkan maksamiseksi. Lähimaksu soveltuu erityisesti satunnaisille matkalaisille. Myöhemmin maksukattoa laajennetaan kerta- ja päivälippuista edelleen viikkolippuihin. Lähimaksamisesta tulee laajentuessaan hyvä vaihtoehto myös päivittäisille käyttäjille.
Sinun tarvitsee vain tietää mihin asti eli mille vyöhykkeelle olet matkustamassa. Kone on jo automaattisesti oikealla lähtövyöhykkeellä.
Sinun ei tarvitse tietää etukäteen seuraavia matkojasi kuinka paljon ja millä vyöhykkeillä matkustat, eikä sitä kuinka monta matkaa tulet tekemään laskettavan ajanjakson aikana. Järjestelmä laskee sinulle aina edullisimman vaihtoehdon ja maksat sen mukaan.
Lähimaksulla voi maksaa yksittäisen kertamaksun, joka on samanhintainen kuin aikuisten arvolipun hinta. Jos teet useamman matkan 90 minuutin aikana, sinulta veloitetaan vain yksi matka. Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman lipun tekemiesi matkojen perusteella.
Jos teet saman päivän aikana useamman matkan ja maksat joka kerta lähimaksulla, etälukija tunnistaa maksuvälineesi ja kerryttää maksukattoa. Kun päivän aikana maksamiesi matkojen hinta saavuttaa maksukaton, matkustat loppupäivän ilmaiseksi.
Maksa kaikki saman päivän aikana tekemäsi matkat samalla maksukortilla lähimaksua käyttäen. Vaikka maksukorttisi olisi lisätty esimerkiksi Google Pay:hin, niin se ei toimi ristiin kyseisen maksukortin kanssa, vaan aloittaa uuden maksukattolaskennan.
- Paina etälukijan näytöltä ”lähimaksu”– painiketta
- Tarkista vyöhykkeet. Oletuksena on sijaintivyöhykkeesi lisäksi sama vyöhyke reitin päätepisteeksi: Valitse tarvittaessa oikeat vyöhykkeet. LINKKI VYÖHYKKEISIIN
- Käytä maksuvälineesi etälukijan vasemmassa lukijassa. laite ei kysy pin-koodia. Jos maksu onnistuu laite antaa äänimerkin ja näyttöön tulee ok-merkintä.
- Näytölle ei tule lainkaan näkyviin hintaa, koska hintalaskenta tehdään taustajärjestelmässä. Tarkista veloitettu hinta ja tulosta (tai lähetä sähköpostiin) tarvittaessa kuitti asiakasportaalista.
- Portaalin kirjaudutaan pankkikorttisi tiedoilla. HUOM! järjestelmä käyttää kortin debit-numeroa. Jos sinulla on Credit/debit -yhdistelmäkortti, tulee sinun kirjautua kortin taustapuolella olevalla korttinumerolla linkistä sisään.
Busseissa kelpaavia pankkikortteja ovat Visa, Visa Electron, Mastercard ja Eurocard. Lähimaksu onnistuu myös mobiililaitteen maksusovelluksilla Google Pay ja Apple Pay ja olet lisännyt sovellukseen maksukorttisi tiedot. Lähimaksusta ei saa kuittia tai lippua bussissa. Kuitin saat tulostettua asiakasportaalista.
Diners Club ja American Express eivät käy maksuvälineinä lähimaksutavassa.
Lähimaksu ei käy linjoilla 868 ja 900-902.
Voit tarkistaa maksutapahtumasi verkossa olevasta asiakasportaalista maksukorttisi numerolla. Portaaliin ei tarvitse luoda erikseen tunnuksia. Portaalista voi tarvittaessa tulostaa kuitin.
HUOM! järjestelmä käyttää kortin debit-numeroa. Jos sinulla on Credit/debit -yhdistelmäkortti, tulee sinun kirjautua kortin taustapuolella olevalla korttinumerolla linkistä sisään.
Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteen lippuja voi ostaa myös mobiililippuina. Maksuttoman Waltti -mobiilisovelluksen voit ladata Google Play ja App Store -sovelluskaupasta. Aikuisten mobiililippu on myös käteisellä ostettavaa kertalippua edullisempi lipputuote.
Waltti mobiilissa myytävät liput Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteeseen ovat:
- lasten kertalippu, vuorokausilippu ja 30pv kausilippu
- aikuisen kertalippu, vuorokausilippu ja 30pv kausilippu
- opiskelija kausilippu 30 pv
Lippu kelpaa sovelluksessa valitun joukkoliikennealueen liikennevälineissä ja maksuvyöhykkeillä. Mobiililiput toimivat vain puhelimessa, eli ne eivät lataudu matkakortille. Mobiililipun ostoa ei voi perua eikä mobiililipun vyöhykkeitä voi muuttaa jälkikäteen. Esimerkiksi jos asiakas on vahingossa ostanut mobiililipun A-B vyöhykkeille, vyöhykkeitä ei voi oston jälkeen enää muuttaa.
Mobiililipun voimassaolo ja käyttäminen
Mobiililipun voimassaolo alkaa heti hyväksytyn ostotapahtuman jälkeen ja voimassaolo perustuu vyöhykkeisiin.
- 1 vyöhyke = 80 minuuttia
- 2 vyöhykettä = 90 minuuttia
- 3 vyöhykettä = 100 minuuttia
- 4 vyöhykettä = 110 minuuttia
- 5-7 vyöhykettä = 120 minuuttia
Lipussa on juokseva kellonaika, joka näyttää jäljellä olevan voimassaolon, sekä vaihtuva QR-koodi.
Matkustaessa lipun QR-koodi luetaan lukijalaitteella ajoneuvoon noustessa. Tarvittaessa kuljettaja tai lipuntarkastaja voi tarkistaa lipun puhelimen näytöltä. Huom. jos puhelimen kello on väärässä ajassa, sovellus on suljettu tai puhelimella ei ole verkkoyhteyttä, ajan tasalla olevaa lippua ei voida näyttää.
Mobiililipulla voi matkustaa rajattomasti lipussa näkyvän voimassaoloajan sillä vyöhykevälillä, jolle lippu on hankittu. Lipulla voi vaihtaa toiseen liikennevälineeseen sen voimassaoloaikana. Kun lipun voimassaolo päättyy, matkan saa matkustaa loppuun lipun voimassaolovyöhykkeillä, mutta vaihtoa ei enää sallita.
Mobiililipun maksaminen
Mobiililipun voi maksaa sovelluksessa maksukortilla, MobilePay -maksulla tai mobiilimaksulla. Sovellukseen kannattaa rekisteröityä, sillä esimerkiksi puhelimen vaihdon yhteydessä kausilipun voi siirtää toiseen puhelimeen.
Kuitti mobiililippuostoksesta on nähtävillä Waltti mobiilissa sekä rekisteröityneet käyttäjät näkevät kuitit myös Waltti kaupasta.
Opiskelijat saavat opiskelija-alennuksen 30 päivän kausilipusta Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteessä. Opiskelija-alennuksen myöntämiskriteereinä ovat, että opiskelun on oltava päätoimista, johdettava ammattiin tai tutkintoon ja opiskelijan lukuvuoden pituuden on oltava vähintään 8 kuukautta. Kerta- ja mobiilikertalippuihin ei ole saatavilla opiskelija-alennusta.
Opiskelijalippu on mahdollista ostaa Waltti -matkakortille, jonka voit hankkia Hämeenlinnan kaupunkineuvonnasta palvelupiste Kastellista. Waltti -matkakorttia voit ladata joko Hämeenlinnan kaupunkineuvonnassa tai Waltti -verkkokaupassa. Toinen tapa hankkia opiskelijalippu on ostaa se mobiilisovelluksen kautta puhelimeesi.
Tarkista ensin, oletko oikeutettu KELA-koulumatkatukilippuun. Lisätietoja saat Koulumatkatukilippu-sivulta. Jos et täytä KELAn koulumatkatukivaatimuksia, selvitä onko sinulla oikeus opiskelija-alennukseen.
Opiskelija-alennus myönnetään seuraavat ehdot täyttävälle opiskelijalle:
- Opiskelu on päätoimista. Opiskelu on päätoimista, jos jompikumpi ehdoista täyttyy:
- Keskimäärin 25 opetustuntia viikossa
- Keskimäärin viisi opintopistettä, kolme opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä kuukaudessa
- Opiskelu johtaa ammattiin tai tutkintoon
- Myös päätoimiset lukio-opinnot hyväksytään
- HUOM! aikuisten perusopetus ei johda tutkintoon eikä näin ollen oikeuta alennukseen
- HUOM! Tutkintoon valmistava opetus (TUVA) ei johda tutkintoon eikä näin ollen oikeuta alennukseen
- Opiskelijan lukuvuoden pituus oltava vähintään 8 kk
Opiskelija-alennus myönnetään aina määräajaksi
Opintojen jatkuessa asiakasryhmä on käytävä päivittämässä asiakaspalvelupisteessä aina lukuvuoden alussa. Varaa mukaasi tarvittavat todistukset.
- Jos opiskelu jatkuu koko lukuvuoden (syys- ja kevätlukukauden) tai päättyy kevätlukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa syyskuun loppuun saakka. Jos opiskelu päättyy syyslukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa tammikuun loppuun.
- Opiskelujen päätyttyä tulee asiakasryhmä käydä muuttamassa aikuiseksi, jotta matkakortin käyttöä voi jatkaa normaalisti.
Opiskelija-alennusta eivät saa:
- yliopistossa tohtorintutkintoa tai lisensiaatin tutkintoa opiskeleva (poikkeuksena lääke-, eläinlääke- ja hammaslääketieteellisessä opiskeleva)
- oppisopimuskoulutuksessa olevat
- työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat
- yksityisopiskelijat
- oppivelvollisuutta suorittavat
Opiskelija-alennuksen päivittäminen Hämeenlinnan kaupunkineuvonnassa
Vaadittavat todistukset:
- Henkilöllisyystodistus. Esitä henkilöllisyystodistuksesi asioidessasi Hämeenlinnan kaupunkineuvonnassa palvelupiste Kastellissa.
- Tai valtakirja, jos asioit toisen puolesta. Valtakirja löydät Lomakkeet -sivulta.
- Henkilöllisyystodistuksen lisäksi tarvitset joko päätoimiselle opiskelijalle myönnetyn opiskelijakortin tai opiskelijan Waltti-matkakorttihakemuksen. Täytettyyn hakemukseen tarvitset oppilaitoksen hyväksynnän ja leiman. Opiskelijan matkakorttihakemuksen löydät Lomakkeet-sivulta.
Hyväksymme seuraavat valtakunnalliset opiskelijakortit:
- Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat: Sininen kortti tai sini-keltainen AMK-kortti
- Toisen asteen opiskelijat: sininen kortti, Sakki-kortti tai sini-keltainen AMIS-kortti
- Digitaalinen opiskelijakortti (esim. Frank)
Waltti -matkakortin lisälataaminen onnistuu kaikissa Waltti-myyntipisteissä ja Waltti -verkkokaupassa. Opiskelijalipun lataamisesta peritään normaali palvelumaksu latauspisteen mukaan.
Opiskelija-alennuksen hankkiminen Waltti-verkkokaupassa
Saadaksesi opiskelija-alennuksen 30 päivän kausilippuun Waltti-verkkokaupassa sinun tulee tehdä opintopolkutunnistautuminen. Näin vahvistat oikeutesi opiskelija-alennukseen.
- Kirjaudu opintopolku.fi:hin verkkopankkitunnuksillasi.
- Navigoi oikealle “Omat opintosuoritukseni” -osioon ja klikkaa “Siirry opintosuorituksiin” -nappia.
- Klikkaa seuraavaksi ”Jaa suoritustietoja” -nappia
- Valitse listalta kaikki suoritustiedot, jotka haluat jakaa ja klikkaa ”Jaa valitsemasi opinnot”.
- Klikkaa ”Kopioi linkki” -nappia niin, että se muuttuu vihreäksi.
- Tallenna opiskelija-statuksesi
- Jos sinulla on matkakortteja voit päivittää niille opiskelija-statuksesi ja ostaa Opiskelija 30 vrk kausilippuja
Opiskelijalippu Waltti -mobiilisovelluksessa
Kun olet tunnistautunut vahvasti Waltti -verkkokaupassa sekä tehnyt tunnistautumisen ensimmäisen kerran opintopolussa opiskelijaksi, voit tämän jälkeen ostaa opiskelijahintaisia kausilippuja myös Waltti-mobiilista. KELA-koulumatkatukilippua ei ole mahdollista ostaa mobiililippuna. Huom. Waltti -matkakortti ja mobiililippu ovat kaksi eri tapaa opiskelijalipun ostamiseen.
Opiskelijalipun hinnat löytyvät Lipputuotteet -sivulta.
Osalla peruskoululaisista on kunnan päätöksen mukaisesti oikeus maksuttomaan koulumatkaan bussilla. Oikeutta koulukuljetukseen voi hakea omalta kotikunnalta. Tässä linkit oman kunnan koulumatka ja koulukuljetus -sivuille:
Aiempana lukuvuonna koulukuljetusoikeuden saaneiden koululaisten matkakortissa oleva lukukausi päivitetään automaattisesti voimaan tulevalle lukukaudelle, jos oppilaan koulukuljetusoikeus jatkuu. Näille oppilaille ei jaeta uusia matkakortteja.
Uusien koululaisten Waltti- matkakortit
Koulut jakavat uusille koulukuljetusoikeuden saaneille koululaisille Waltti-matkakortit ensimmäisenä koulupäivänä.
Mikäli haluat hakea lukuvuoden alkamisen jälkeen koulukuljetusoikeutta lapsellesi, niin ole hyvä ja ole yhteydessä oman kotikuntasi koulukuljetussuunnittelijaan. Kun koulumatkahakemus on hyväksytty, niin Hämeenlinnan kaupunkineuvonta palvelupiste Kastellissa tekee koululaiskortin ja postittaa sen koululaisen kotiosoitteeseen.
Kortin käyttö
Matkakortti on henkilökohtainen ja sitä voi käyttää lukuvuoden aikana vain koulupäivinä klo 6.00-18.00. Kortilla voi tehdä päivässä kaksi vaihdollista matkaa kodin ja koulun välillä. Koulukortti ei toimi ajoneuvoissa muuna aikana. Muuna aikana koululaisen tulee itse maksaa matkansa joukkoliikenteessä. Samalle matkakortille voi ladata arvolipun lapsen omia vapaa-ajan matkoja varten.
Peruskoululaisen koulukuljetusoikeuden päätyttyä Waltti-korttia on edelleen mahdollista käyttää, kun asiakasryhmä on ensin päivitetty Hämeenlinnan kaupunkineuvonnassa Palvelupiste Kastellissa.
Kortin kadotessa tai rikkoutuessa uuden kortin voi ostaa Hämeenlinnan kaupunkineuvonnasta Palvelupiste Kastellista. Uusi kortti maksaa 5 euroa. Kadonnut kortti suljetaan ja kadonneella kortilla olleet tuotteet siirretään uudelle kortille.
Hämeenlinnan seudun liikenteessä 70 vuotta täyttäneet seniorit ovat oikeutettuja matkustamaan alennettuun hintaan Waltti-kortin arvolipulla arkisin (ma-pe) klo 9.00–14.00. Matkustettaessa seniorilipun voimassaoloajan ulkopuolella matkakortilta veloitetaan aikuisen arvolipun hinta.
Alennus on voimassa kaikilla Hämeenlinnan seudun joukkoliikennevuoroilla, joissa käy Waltti-maksuvälineenä, lukuun ottamatta markkinaehtoisia vuoroja.
Seniorilippu toimii ja alennus on voimassa vain henkilökohtaisella Waltti-matkakortilla maksetuilla matkoilla (arvolippu). Waltti-kortin asiakasryhmä tulee olla seniori, eli kun täytät 70-vuotta, käy Waltti-kortin kanssa Palvelupiste muuttamassa kortilla oleva status aikuisesta senioriksi. Näin saat käyttöösi seniori-alennuksen.
Alennusta ei ole saatavilla haltijakohtaiseen korttiin, kausilippuun, mobiililippuun eikä bussista ostettavaan kertalippuun.
Uuden Waltti-kortin hankinta ja asiakasryhmän päivitys onnistuvat Hämeenlinnan kaupunkineuvonnan Palvelupiste Kastellissa sekä rajoitetuissa asiakaspalvelupisteissä. Waltti-kortin voi ladata myyntipisteissä ja Waltin verkkokaupassa.
Uutta korttia luodessa Waltti-kortille merkitään oletusmatkustusvyöhykkeet, joilla pääsääntöisesti matkustetaan. Kun matkustat Hämeenlinnan seudun liikenteessä oletusvyöhykkeiltä poikkeavan matkan, mainitse siitä kuljettajalle ennen kortin leimaamista laitteessa.
Seniorilipulla on vaihto-oikeus. Vaihtoajan puitteissa voi vapaasti vaihtaa maksetuilla vyöhykkeillä bussista toiseen. Vaihto-oikeudesta voit lukea lisätietoa Lippuhinnat -sivulta.
Seniorin Waltti-kortilla voi maksaa myös mukana matkustavan henkilön matkan, mutta kortilta veloitetaan tuolloin aina aikuisen arvolipun hinta, sillä seniorialennus on henkilökohtainen etuus.
Waltti on valtakunnallinen matkakortti, joka toimii kausi- ja/tai arvolippuna. Arvolipulla voi maksaa yksittäisiä matkoja ja kausilipulla voi matkustaa kausilipun voimassaoloaikana rajattomasti valituilla vyöhykkeillä.
Samalle kortille voi ladata molempia lipputuotteita ja käyttää arvoa tai kautta matkustustarpeen mukaan.
Waltissa lipun hinta perustuu matkustettaviin vyöhykkeisiin sekä asiakasryhmään.
Uuden Waltti-matkakortin voi ostaa:
- Hämeenlinnan kaupunkineuvonnasta Palvelupiste Kastellista
- R-kioskien rajoitetuista asiakaspalvelupisteistä
- Waltti- kaupasta
Waltti-kortille määritellään ostettaessa oletusmatkustusvyöhykkeet, joilla pääsääntöisesti matkustetaan. Kun matkustat oletusvyöhykkeillä, sinun ei tarvitse kuin leimata korttisi ajoneuvon rahastuslaitteella tai etälukijassa. Ohjeet etälukijan käyttämiseksi, pdf.
Maksamalla oletusvyöhykkeiltä poikkeavan matkan, on kaksi toimintatapaa.
Etälukijasta asiakas voi itse valita painamalla ”maksa poikkeusmatka” valitsemalla sen jälkeen matkustettavat vyöhykkeet. Asettamalla tämän jälkeen kortin lukulaitteeseen velottuu kortilta valittujen vyöhykkeiden mukainen arvo.
Tai mainitse poikkeusmatkan maksamisesta kuljettajalle ennen kortin leimaamista laitteessa. Kuljettaja näppäilee oletusvyöhykkeistä poikkeavat vyöhykkeet rahastuslaitteelle, jonka jälkeen kortti leimataan ajoneuvolaitteella. Kortilta veloitetaan arvoa matkustettavien vyöhykkeiden mukaisesti.
Toisessa Waltti-kaupungissa oletusvyöhykkeet eivät toimi vyöhykkeiden erilaisuuden ja erilaisten hinnoittelujen vuoksi. Toisessa Waltti-kaupungissa korttisi tulee leimata kuljettajan rahastuslaitteella. Toisen kaupungin Waltti-kortti ei toimi erillisessä etälukijassa. Kerro toisessa Waltti-kaupungissa ensin kuljettajalle minne olet matkustamassa, ennen kortin leimaamista. Kuljettaja näppäilee rahastuslaitteelle matkustettavat vyöhykkeet ja vasta luvan saatuasi, leimaa Waltti-korttisi.
Waltti-kortin arvoa voi käyttää kaikissa Suomen Waltti-kaupungeissa. HMLseutu kausilippua voidaan ladata vain Hämeenlinnan seudun omalle Waltti-matkakortille.
Lue lisää Waltista ja tutustu Waltti-kortista usein kysyttyihin kysymyksiin.
Bussista toiseen vaihtaminen on maksutonta vaihtoajan LINKKI puitteissa.
Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Henkilöllisyys on todistettava lippua ostettaessa. Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa, ja käyttämättömät matkat voi siirtää uudelle kortille.
Haltijakohtaista korttia voi käyttää kuka tahansa samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluva henkilö. Haltijakohtaisella Waltti-kortilla voi olla vain arvoa. Haltijakohtaisen kortin käyttö vastaa käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä. Kadonnutta haltijakohtaista korttia ei voi sulkea eikä sillä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.
Waltti-matkakortin voi hankkia
- verkkokaupasta,
- Palvelupiste Kastellista tai
- rajoitetuista asiakaspalvelupisteistä.
Kortti maksaa 5€.
Waltti-korttia voi ladata Waltin verkkokaupassa ja myyntipisteissä käteisellä ja yleisimmillä korteilla. Huom! Waltin verkkokauppa ja puhelimen Waltti-mobiilisovellus ovat kaksi eri asiaa. Mobiilisovelluksella ei ole mahdollista ladata Waltti-korttia.
Palvelupisteet perivät lipun lataamisesta palkkion. Tarkista latauspalkkion suuruus myyntipisteestä tai sivuiltamme.
Asiakas saa kuitin Waltti-kortin lataamisesta omaan sähköpostiin verkkokaupasta suoraan tallentamalla. Kuitti on mahdollista saada myös ottamalla käyttöön omassa tilissään maksuttoman eKuittipalvelun. Saman palvelun kautta saa myös mobiililipusta haettua kuitin.
Tee kadonneesta kortista ilmoitus Hämeenlinnan kaupunkineuvontaan Palvelupiste Kastelliin tai rajoitettuina asiakaspalvelupisteinä toimiviin R-kioskeihin niiden aukioloaikoina kortin sulkemiseksi ja väärinkäytösten estämiseksi. Kadonneen henkilökohtaisen matkakortin sisältö voidaan siirtää uudelle kortille korttimaksua ja palvelumaksua vastaan.
Aiheeseen liittyvät
Hämeenlinnan seudullisen joukkoliikenteen uusi verkkosivusto aukesi 18.9.
18.9.2024
Hämeenlinnan seudullinen joukkoliikenne avasi oman sivustonsa, jotta asiakkaiden tiedonhaku olisi entistä helpompaa, ajasta ja paikasta riippumatta. Keskiviikosta 18.9.2024 alkaen löydät Hämeenlinnan seudullisen joukkoliikenteen osoitteesta www.hameenlinnanjoukkoliikenne.fi. …
Toisen asteen opiskelija: Hae verkosta tukea koulumatkaan
21.5.2024
Jos olet toisen asteen opiskelija ja koulumatkasi on pitkä, hae koulumatkatukea OmaKelassa. Lue lisää: kela.fi/koulumatkatuki Upper secondary student with a long commute to school? Apply for …